Zalewajka to nietypowa zupa. Gęsta, sycąca, bogata w składniki. Jej podstawą jest mięso, potrawa ta miała bowiem dostarczyć energii mężczyznom na cały dzień pracy w polu. Do dziś przygotowywana jest w wielu polskich domach, a także podawana w tradycyjnych karczmach.
Przygotowanie zalewajki takiej, jak u mamy jest dość pracochłonne, jednak zupa jest tego warta.
czwartek, 3 marca 2016
Ziemniaki zalane żurkiem, czyli staropolska zalewajka
Zupa zwana zalewajką wywodzi się z regionu środkowej Polski. Nazwa pochodzi od ziemniaków, podstawowego składnika zupy. W tej potrawie zostają one zalane żurkiem. Zalewajka jest bardzo sycącym daniem. Odpowiednio przygotowana, spokojnie zastąpi drugie danie i będzie chętnie gościć na naszych stołach.
Zalewajka różni się w zależności od regionu. Część lokalnych odmian wpisana została na krajową listę produktów regionalnych.
wtorek, 1 marca 2016
Jajka w sosie chrzanowym - na Wielkanoc, na obiad, na przystawkę
Najlepsze obiady to takie, które są szybkie i proste w wykonaniu, a w dodatku dobrze smakują. Jajka w sosie chrzanowym są tego świetnym przykładem. Wspaniale prezentują się na talerzu, a składniki nie należą do najdroższych.
poniedziałek, 29 lutego 2016
Tradycyjna zalewajka na stół!
Czym jest zalewajka? To mięsna zupa na bazie żurku, idealna na jesienne i zimowe obiady. Choć nie jest obecnie tak popularna jak kiedyś, ciągle przyrządzana jest w domach w całej Polsce. Nigdzie na świecie nie ma zupy tak bogatej i rozgrzewającej, jak nasza zalewajka.
Sos chrzanowy - dodatek do mięs i nie tylko
Mięsa lubią sosy. Polewać je można tymi gęstymi, jak i rzadszymi. Sos musi idealnie komponować się z naszą potrawą. Nie może być zbyt wyrazisty, aby całkiem nie zdominować smaku, ani mdły, wtedy danie nie będzie dobrze smakować. Jednym słowem, potrzeba sosu idealnego.
Idealny sos chrzanowy można wygotowywać na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej inwencji i czasu, który chcemy poświęcić na zrobienie sosu.
czwartek, 25 lutego 2016
Karkówka pieczona - obiad na niedzielę
Niedzielne obiady wyróżniają się zdecydowanie na tle posiłków w ciągu tygodnia. Cała rodzina może wspólnie zasiąść przy stole, nie ma niepotrzebnego pośpiechu, jest celebracja chwili wytchnienia po całym tygodniu. Wtedy też więcej czasu poświęcić można gotowaniu.
W końcu taki obiad, choć spędzony w gronie najbliższych, powinien być uroczysty i przypieczętowany niezwykłym daniem. Przykładem takiej potrawy może być staropolska karkówka. Nie ma chyba osoby, która nie ucieszyłaby się z drugiego dania w postaci karkówki. Jest to mięso uniwersalne, oprócz tego, że smakuje każdemu, to również przyrządzić można ją na wiele sposobów.
W końcu taki obiad, choć spędzony w gronie najbliższych, powinien być uroczysty i przypieczętowany niezwykłym daniem. Przykładem takiej potrawy może być staropolska karkówka. Nie ma chyba osoby, która nie ucieszyłaby się z drugiego dania w postaci karkówki. Jest to mięso uniwersalne, oprócz tego, że smakuje każdemu, to również przyrządzić można ją na wiele sposobów.
Sos chrzanowy nie tylko od święta
Podczas świąt Wielkiej Nocy chrzan podawany jest we wszelkich możliwych odsłonach. Według chrześcijańskiej tradycji, przypominać ma gorycz Męki Pańskiej, dlatego też święcony jest w wielkanocnych koszyczkach.
Subskrybuj:
Posty (Atom)