poniedziałek, 29 lutego 2016

Sos chrzanowy - dodatek do mięs i nie tylko

Mięsa lubią sosy. Polewać je można tymi gęstymi, jak i rzadszymi. Sos musi idealnie komponować się z naszą potrawą. Nie może być zbyt wyrazisty, aby całkiem nie zdominować smaku, ani mdły, wtedy danie nie będzie dobrze smakować. Jednym słowem, potrzeba sosu idealnego. Idealny sos chrzanowy można wygotowywać na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej inwencji i czasu, który chcemy poświęcić na zrobienie sosu.





Taki sos używać możemy nie tylko do mięs. Pasować będzie również do ryb, kanapek z serem czy szynką, a na Wielkanoc towarzyszył będzie ugotowanym jajkom.

Przygotowanie:
1. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki. Gdy będzie już rumiana, dodajemy do niej bulion z kostki, kiedy brakuje nam tego prawdziwego. Najlepszy będzie oczywiście wywar spod wołowiny, który pozbawiony będzie sztucznych składników.

2. Teraz do całości dodać można śmietanę, która zagęści sos. Jeśli używamy chrzanu ze słoika, to właśnie przyszedł czas na niego. Odciskamy go, by nie był zbyt wodnisty i dodajemy do sosu, aby ten nabrał ostrego i niepowtarzalnego, chrzanowego smaku.

3. Jak doprawić sos chrzanowy?
Wystarczy dodać sól, pieprz i odrobina soku z cytryny.

Przepis z sosem chrzanowym:
Schab w sosie chrzanowym
Karkówka w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Polędwiczki w sosie chrzanowym
Jajka w sosie chrzanowym
Ryba z sosem chrzanowym
Sałatka z sosem chrzanowym

Tak przygotowany sos będzie idealnym dodatkiem do pieczeni, karkówki czy białej kiełbasy.
Danie dopełnić można ziemniaczanym puree lub jeśli ktoś woli, zwykłymi ubitymi ziemniakami.
Sos chrzanowy wspaniale komponował się będzie z utartą marchewką z jabłkiem, kiszoną kapustą lub buraczkami.

Jest to świetnie danie dla wszystkich wielbicieli chrzanu i nie tylko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz