czwartek, 3 marca 2016

Zalewajka jak u mamy

Zalewajka to nietypowa zupa. Gęsta, sycąca, bogata w składniki. Jej podstawą jest mięso, potrawa ta miała bowiem dostarczyć energii mężczyznom na cały dzień pracy w polu. Do dziś przygotowywana jest w wielu polskich domach, a także podawana w tradycyjnych karczmach. Przygotowanie zalewajki takiej, jak u mamy jest dość pracochłonne, jednak zupa jest tego warta.
Zalewajka jak u mamy



1. Gotowanie rozpoczynamy od sporządzenia aromatycznego wywaru. W jednym garnku należy zagotować pokrojony wcześniej na drobne kawałki boczek i kiełbasę. Aby wywar nabrał intensywnego smaku, dodajemy do niego przyprawy, np. ziele angielskie, liść laurowy, pieprz oraz suszone grzyby, które dadzą wędzony aromat. Całość gotujemy około 10 minut.

2. Zabieramy się za przygotowanie kolejnych składników. Szatkujemy cebulkę, czosnek przeciskamy przez wyciskarkę, a ziemniaki kroimy w kostkę. Następnie zajmujemy się żurkiem. Najłatwiej użyć tego kupnego, dzięki któremu oszczędzimy sporo czasu. Można połączyć go ze śmietaną i wyciśniętym czosnkiem. Boczek, który nam pozostał kroimy w kosteczkę i smażymy na patelni wraz z cebulką. Pokrojone wcześniej ziemniaki dodajemy do mięsnego wywaru i czekamy, aż się ugotują. Wtedy też dodać możemy przysmażony boczek z cebulką, a całość zalewamy żurkiem.

3. Zalewajkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami, np. cząbrem czy majerankiem. Tradycyjne polskie danie jest już gotowe. Taka solidna zupa to świetny pomysł na niedzielny rodzinny obiad. W tygodniu bowiem ciężko byłoby znaleźć na nią czas, na który z pewnością zasługuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz