wtorek, 1 marca 2016

Jajka w sosie chrzanowym - na Wielkanoc, na obiad, na przystawkę

Najlepsze obiady to takie, które są szybkie i proste w wykonaniu, a w dodatku dobrze smakują. Jajka w sosie chrzanowym są tego świetnym przykładem. Wspaniale prezentują się na talerzu, a składniki nie należą do najdroższych.
Sos chrzanowy na wielkanoc




Jajka w sosie chrzanowym podawać można z ziemniakami, wtedy danie będzie jeszcze bardziej treściwe.

Przygotowanie jajek w sosie chrzanowym:
1. Przygotowanie potrawy zaczynamy właśnie od ugotowania ziemniaków, gdyż proces ten trwa najdłużej. Następnie gotujemy jajka na twardo. Ilość jajek zależy tylko od naszego apetytu.

2. Aby przygotować aksamitny sos chrzanowy należy rozpuścić masło na patelni i połączyć je z mąką, aż całość zgęstnieje i nabierze złotego koloru. Teraz dodajemy chrzan. Użyć możemy tego świeżego, który utrzemy lub gotowego, ze słoiczka. Wtedy należy jednak odcisnąć go, aby nie zawierał zbyt dużo wody.

3. W szklance mieszamy śmietanę z wodą, żeby po dodaniu na patelnię się nie zważyła i wlewamy do sosu. Sos chrzanowy doprawiamy solą i pieprzem i zagotowujemy, aż zgęstnieje. Może zdarzyć się tak, że sos będzie zbyt gęsty. Wtedy należy dodać odrobinę wody, a zyska odpowiednią, lżejszą konsystencję.

4. Tak przygotowanym sosem chrzanowym polewamy ugotowane jajka i ziemniaki. Jeśli chcemy, całość urozmaicić możemy surówką z marchewki z jabłkiem lub buraczkami.

W każdej odsłonie danie to będzie wypadało wspaniale.
Oczywiście takie połączenie automatycznie przywołuje skojarzenia ze świętami Wielkanocy, jednak danie to, ze względu na wyjątkowy smak, powinno gościć na naszych stołach nie tylko od święta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz