czwartek, 11 lutego 2016

Pyszne kotlety z karkówki

Karkówkę podawać można na wiele sposobów. Można ją grillować, piec, świetnie pasują do niej różne sosy, np. miodowy czy musztardowy. Karkówka niesie więc ze sobą wiele możliwości, warto sprawdzić, które z nich najlepiej nam smakuje. Może będą to akurat kotlety z karkówki.
Kotlety z karkówki



Karkówka lubi wszelkie marynaty, idealnie chłonie smaki aromatycznych przypraw, dlatego warto starannie dobrać odpowiednią kompozycję.

Przygotowanie:
1. Na początku kroimy karkówkę na niezbyt grube plastry. Należy je rozbić tłuczkiem, aby stały się sprężyste.

2. Teraz przygotować można już marynatę. Najprostsza składać będzie się z przeciśniętego przez praskę czosnku, majeranku, soli i pieprzu, którymi natrzemy mięso na półmisku. Jeśli wolimy bardziej intensywne smaki, dodajemy również czubricę i musztardę. Na koniec polewamy karkówkę oliwą i przykrywamy folią aluminiową.

3. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki. Karkówkę marynować można nawet przez całą noc, aby lepiej wchłonęła smaki, jednak nawet godzina marynowania będzie dobra dla potrawy.

4. Po wyjęciu mięsa z lodówki, kiedy wchłonie już wszelkie aromaty, rozgrzewamy patelnię. Karkówkę smażymy dokładnie z dwóch stron, aż nabierze odpowiednich rumieńców. Niektórzy preferują karkówkę bardziej przysmażoną, inni mniej, jest to indywidualna kwestia. Najlepiej więc na początek swojej przygody z tego typu mięsem wybrać formę pośrednią.

Najlepszym dodatkiem do karkówki będą ugotowane i ubite ziemniaki lub w wersji bardziej kalorycznej, frytki. Jeśli chodzi o surówki, tutaj pasować będzie niemal każda, od kiszonej kapusty, przez marchewkę czy buraczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz