Podczas świąt Wielkiej Nocy chrzan podawany jest we wszelkich możliwych odsłonach. Według chrześcijańskiej tradycji, przypominać ma gorycz Męki Pańskiej, dlatego też święcony jest w wielkanocnych koszyczkach.
Poza tym ma niezwykłe walory smakowe i właściwości, które dobrze wpływają na nasze zdrowie.
Chrzan jest rośliną z gatunku kapuścianych, która występuje głównie w Europie. Do gotowania wykorzystujemy jedynie jego korzeń, który ma charakterystyczny, dość ostry smak. Używa się go głównie do przyprawiania potraw, jest składnikiem wielu sosów i przetworów, np. ćwikły i ogórków kiszonych.
Chrzan znany jest nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale i niezwykłych właściwości. To jeden z naszych polskich superfoods, naturalny antybiotyk. Jest dobry na chore migdałki i dolegliwości związane z zatokami. Jest na tyle ostry, że szybko oczyszcza nasze drogi oddechowe i udrażnia nos. Leczy również spojówki, dzięki temu, że przy jego spożyciu często wydzielamy łzy. Najlepszy jest zaraz po utarciu, wtedy zachowuje najwięcej swoich niezwykłych właściwości.
Sos chrzanowy jest najpopularniejszym daniem z wykorzystaniem tej rośliny. Szczególnie pyszny wychodzi w połączeniu z jajkami i majonezem.
Przygotowanie sosu chrzanowego z jajkami na twardo:
1. Wystarczy ugotować jajka na twardo, po czym je utrzeć.
2. Do jajek dodajemy majonez i nasz najważniejszy składnik - chrzan.
3. Sos mieszamy jeszcze z musztardą, która nadaje całości głęboki smak, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Taki sos chrzanowy idealny jest do sałatek, potraw mięsnych, może być także używany jako smarowidło do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz