czwartek, 16 czerwca 2016

Grochówka na wędzonych żeberkach


Jeżeli zależy nam na tym, aby nasza grochówka była jak najbardziej aromatyczna, przygotujmy ją na bazie wędzonych żeberek. To doskonałe, sycące danie dla całej rodziny.

grochówka w niebieskiej miseczce z bułką obok





Do jej przygotowania grochówki potrzebny będzie nam 1 kilogram wędzonych żeberek, 250 gram grochu, 4-5 ziemniaków, 2 marchewki, 1 cebula, 1 pietruszka, 3 ziela angielskie, 2 łyżki majeranku, 1 liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu, sól oraz oliwa. Robienie grochówki zaczynamy od namoczenia grochu w zimnej wodzie (wystarczy 30 minut), a następnie przełożenia go do garnka i zalania około 2 litrami wody. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy do momentu, gdy żeberka staną się miękkie (około 40 minut). Wyjmujemy mięso, studzimy je, a do grochu dodajemy przekrojone na pół marchewki i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Część osób preferuje gęstą grochówkę, w której groch się rozpada. Jeżeli chcemy tego uniknąć, warzywa należy dodać wcześniej, a mięso wyjąć w czasie gotowania się warzyw. Kolejny etap to oddzielenie mięsa od kości, pokrojenie na mniejsze kawałki i dodanie do zupy. Cebulę kroimy w kostkę, rumienimy na łyżce oliwy i dodajemy do zupy. Gotujemy ją do momentu aż warzywa zmiękną. Doprawiamy ją do smaku solą oraz majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz