czwartek, 22 września 2016

Medaliony z polędwicy w sosie śmietanowo – kurkowym

To danie stanowi obowiązkową pozycję w menu każdego miłośnika grzybów. Aromatyczne kurki oraz kruche mięso to idealne połączenie, które zasmakuje całej rodzinie.





Składniki, jakie będą nam potrzebne to dwie piersi z kurczaka, 200 mililitrów śmietanki kremówki 30 procent, dwie łyżki oliwy, dwie łyżki masła, jedna cebula, 300 gram rozmrożonych kurek, pół łyżeczki vegety, pęczek świeżego kopru, szczypta rozmarynu, kilka kropli soku z cytryny, sól oraz pieprz.
Kurki rozmrażamy, płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy kurki oraz drobno posiekany koperek, dusimy przez około 10 minut. Całość zalewamy śmietana i dusimy kolejne 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy piersi z kurczaka – myjemy je, kroimy na medaliony, a z oliwy, vegety oraz rozmarynu przygotowujemy marynatę i nacieramy nią mięso. Smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone piersi polewamy sosem. Danie podawać możemy z ryżem lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz