sobota, 23 kwietnia 2016

Idealna karkówka na grilla

Wiosną latem i na początku jesieni grillowanie to ulubiony sport Polaków. Grillujemy przed domem, w ogródkach, na patio. Gdziekolwiek jest miejsce na postawienie grilla. Najczęściej smażymy kiełbasę, kurczaka, niezwykle popularna jest również karkówka, która dzięki grillowaniu nabiera zupełnie innego, pełnego smaku. Jak przygotować idealną karkówkę na grilla?

Karkówka z grilla



Podstawą jest wybór dorodnej, niezbyt tłustej sztuki mięsa, którą zamierzamy marynować, a potem położyć na grillu.

1. Na początek należy pokroić karkówkę na plastry. Gdy są one zbyt grube, może rozklepać je tłuczkiem. Marynatę przygotowuje się na różne sposoby. Klasycznie, wystarczy połączyć olej z czosnkiem, musztardą, łagodnym lub ostrych ketchupem (według uznania) i dodać ulubione przyprawy, np. paprykę, świeżo zmielony pieprz czarny lub ziołowy. Dostępne są również specjalne mieszkanki przypraw do grillowania, one też mogą być pomocne w uwolnieniu jak najlepszego aromatu mięsa. Mięso należy zanurzyć w marynacie, włożyć do szczelnego pojemnika i wstawić do lodówki. Najlepszy efekt uzyskamy marynując karkówkę dzień przed grillowaniem, jeśli jednak o tym zapomnieliśmy, kilka godzin również wystarczy do tego, aby przejęła ona aromat przypraw.

2. Ustawiając grilla należy pamiętać, aby stał on na stabilnej płaszczyźnie i nie był narażony na duże podmuchy wiatru, które uniemożliwiają jego rozpalenie. Układamy brykiet lub węgiel i podpalamy podpałkę. Do rozżarzonych węgielków dodajemy stopniowo nowe. Gdy całość będzie się już palić, możemy ustawić posmarowany oliwą ruszt. To na nim ułożymy zamarynowaną karkówkę.

3. Należy pamiętać, o obracaniu mięsa na drugą stronę. Potrawa będzie gotowa wtedy, kiedy mięso się zetnie i nie będzie przypalone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz