Karkówka i miód? To idealne połączenie smaków. Aromatyczne mięso cudownie współgra ze słodyczą miodu. Takie danie podawane może być zarówno na zwykłym obiedzie, jak i wystawnej uczcie dla gości bądź serwowane może być a najdroższych restauracjach. Warto zapoznać się z przepisem na tę potrawę i oczarować swoich gości.
Zazwyczaj używamy karkówki wieprzowej lub cielęcej. Mięso to charakteryzuje się niezwykłym, głębokim smakiem. Łatwo również przyjmuje smak przypraw, w których jest marynowane.
Aby przygotować wyjątkowe danie z karkówki, należy pokroić ją na równe kawałki. Jak stworzyć niesamowitą miodową marynatę?
1. Najlepiej połączyć trzy łyżeczki miodu z taką samą ilością musztardy (łagodną lub ostrzejszą, w zależności od upodobań) oraz dodać kolendrę lub majeranek. Karkówkę w musztardzie i miodzie odstawiamy na noc do lodówki, jeśli chcemy sprawić, aby w pełni przyswoiła ona marynatę. Warto włożyć ją do zamkniętego pojemnika i od czasu do czasu potrząsnąć.
2. Po wyjęciu z lodówki, mięso dodatkowo obsypujemy przyprawami, np. lubczykiem, cząbrem czy ulubioną mieszkanką i układamy w naczyniu żaroodpornym przykrytą folią aluminiową. Karkówkę pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-30 minut. Wyjmujemy ją na chwilę, aby szczelnie zakryć ją folią i piec dalej przez około 3 godziny w nieco mniejszej temperaturze, 80°C.
Dzięki tak długiemu pieczeniu, mięso zyskuje na miękkości, wydziela się również sos, który podkręcić można musztardą i ziołami.
Karkówkę w miodzie podajemy w towarzystwie ziemniaków lub frytek z kapustą kiszoną albo ulubioną surówką.
inne przepisy na karkówkę znajdziecie tutaj:
https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/dania-glowne/dania-z-miesem/wieprzowina/karkowka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz